Nezařazené

Budúcnosť kryptomien ? Áno, ale…….

Spoločnosť sa mení, pokrok v 21. storočí bude rýchlejší ako pokrok za prvých 1500 rokov od začiatku nášho letopočtu, o tom niet pochýb. Súčasťou je každá sféra spoločnosti. Okrem bežnej digitalizácie, nám „klopú“ na dvere aj digitálne meny. Mena ako peniaze a druh platobné prostriedku je veľmi dôležité vec, o čom nemusíme pochybovať. Kto má peniaze má moc. Dodnes to boli štátne monopoly na vydávanie peňazí, ktoré mali s centrálnymi bankami eso v ruke, dnes to tak celkom nemusí byť.
stroj kryptoměn

Môžeme sa pýtať, aké následky bude mať používanie kryptomien? Príde k obmedzeniu kryptomien ? Zásadným rozdielom medzi štátnymi menami a kryptomenami je ten, že moc nad štátnymi peniazmi majú banky (hlavne centrálne) a nad kryptomenami majú moc ich samotní zakladatelia. To sa pochopiteľne štátu a obzvlášť americkému doláru len tak páčiť nebude. Predstavme si, že čím väčší dopyt po digitálnych menách bude, tým menší bude po štátnych menách (zákonite hodnota tých štátnych pôjde dole). Druhým dôležitým rozdielom je, že počet peňazí v kryptomenách je pevne stanovený, hlavne u Bitcoinu, čo neplatí u štátnych platidlách, keďže centrálne banky vydávajú počet obeživa „tak ako sa im hodí“.
budoucnost Bitcoinu

Veľmi podstatnou vecou je, že kto je garantom kryptomien ? Najskôr sa budú musieť vyprofilovať len niekoľko pár zaužívaných kryptomien. Inak povedané, volatilita (kolísanie)  kryptomien je zatiaľ veľmi vysoká, to znamená, že ich cena/hodnota kolísia, a platidlo potrebuje stabilitu na používanie v celom systéme. Vieme si predstaviť, že hodnota meny padne behom týždňa len tak o 10 %?  Áno, stalo sa niečo podobné aj s klasickými peniazmi, je to však ojedinelé ( krízy a inflácia). Najskôr sa stane to, že keď budú kryptomeny zaužívané, ostane ich asi okolo 10, maximálne. Okrem iného sa do tejto oblasti začínajú starať aj samotné štáty, napríklad Estónsko si zakladá vlastnú kryptomenu.

Napriek aktuálnemu „boomu“ je samotná budúcnosť týchto digitálnych mien neistá ? Všetko ukáže blízka budúcnosť.