Jahody sú ovocie, ktoré má rád snáď každý. Aspoň ja určite. Preto ich pestujem už niekoľko rokov, a to v dosť veľkom počte. Mám také tri záhony a na každom z nich rastie asi tak dvadsať rastlín. Kým som však prišiel na kĺb tomu, ako toto drobné a sladké ovocie pestovať tak, aby bolo naozaj sladké, bol to poriadny zápas. Vy už bojovať nemusíte, lebo vám to tajomstvo prezradím. jahoda na stopke.jpg
 
Pôda je základ
 
Jahody milujú kyslú pôdy. Patria medzi malú skupinku kyslomilných rastlín, ktoré rastú u nás. Môže sa vám to zdať ako paradox, pretože idem hovoriť o tom, ako vypestovať naozaj sladké jahody. Kyslosť pôdy samozrejme nemá s chuťou ovocia a zeleniny nič spoločné. Ak však chcete, aby sa jahodám naozaj darilo, musíte im zabezpečiť čo najkyslejšiu pôdu. S najväčšou pravdepodobnosťou, takú na svojej záhrade nebudete mať. Vyriešite to niekoľkými vreckami rašeliny, ktorú nasypte na miesta, kde chcete jahody pestovať.
 
Teplo = sladkosť, sladkosť, sladkosť
 
Aby boli jahody naozaj sladké, potrebujú dostatok tepla. V lete to u nás nie je problém, pretože teploty, sa od tých tropických vlastne už ani nelíšia. Horšie je to ale v noci. Neraz som už zažil to, že prišlo ochladenie a v júli, bolo v noci len okolo trinástich stupňov. Nerád, lebo tento trik si naozaj cením, ale prezradím vám ho. Jahodám zabezpečíte teplo počas noci tak, že okolo nich poukladáte veľké kamene. Tie sa na slnku nahrejú a v noci budú držať svoju teplotu. Trošku pomôže aj čierna netkaná fólia, ale naozaj len trochu.jahoda v ruke.jpg
 
Nezabudnite ich okopávať
 
Jahody potrebujú veľmi kyprú pôdu. Preto ich musíte okopávať pravidelne. Ja to robím každý druhý deň. Mám také malé hrabličky, s ktorými trošku poprehadzujem zeminu na povrchu, priamo okolo rastlín. Hneď potom, ako zem prekypríte, môžete jahody zaliať. Zalievajte ch aj vtedy, keď sa navonok nejavia ako vyschnuté.